
Habă la Jibou - 7 ani de activitate
Pe 15 octombrie 2023 am sărbătorit alături de Haba la jibou cei șapte ani de activitate a grupului, avându-le ca invitate și pe cusătoresele din satul Marin pentru un schimb de idei și modele. Ba mai mult, 15 octombrie este şi Ziua Internaţională a Femeilor din Mediul Rural (ONU), așa că a fost o dublă sărbătorire.
Ne-am bucurat tare mult să putem găzdui acești oameni talentați cu atât mai mult cu cât colecția etnografică – Fițiu Maria Toma a fost pregătită pentru inventariere, așa că a avut ocazia să servească și ca documentare și sursă de inspirație pentru femeile și bărbații care cos.
Ne face plăcere să ne întâlnim cu oamenii din zonă a căror pasiune este comună cu a noastră, și credem cu tărie într-o dezvoltare prin colaborare, așa că suntem mereu cu ușa deschisă pentru noi prietenii și idei.
să ne inspirăm unii pe alții
La mulți ani Haba la Jibou și multă inspirație, și la mulți ani femeilor din rural!

Facem cipcă de Noaptea Muzeelor la Sate
Femeile pasionate de cusături din satele Marin și Sici s-au întâlnit cu ocazia primei ediţii a Nopții muzeelor la sate la Casa albastră din Marin / Sălaj.
În timp ce localnicele coseau și cântau, vizitatorii au avut posibilitatea de a admira expoziția de cipcă din colecția Maria Fițiu Toma alături de piese de la Fițiu Floare, Sandor Ana, Floare Bonţe, Toma Floare și Peștean Ileana. De asemenea, casa mnierăie (reg. albastră) de la 1903 și colecția noastră de port popular au fost deschise pentru vizitare.

Expoziție de cipcă - Centrul Cultural, Educațional și Artistic MarinArt
Expoziţia de cipcă din colecţia Fiţiu Toma Maria, alături de piese croșetate de către Fițiu Floare, Șandor Ana, Floare Bonţe, Toma Floare și Peștean Ileana – localnice din satul Marin
Expoziţia aduce în atenția vizitatorilor creativitatea țărăncilor în crearea de modele din ață și ac, și utilizarea lor în decorarea interioarelor caselor, a hainelor și a textilelor pentru uzul casnic.
Maria îşi aminteşte cum de copilă făcea cipcă în timp ce păzea gâștele pe câmp, sau când îl însoțea pe tătăl său, ciurdar, cu vacile pe pășune. Avea 6 ani când a învățat de la mama să dea ”o dată după ac” (cipca strânsă) și să facă ”zâmții” de la poale (colțișori). La 13-15 ani făcea deja macrame și devenise foarte pasionată de tehnică și de varietatea de modele pe care le poți obține prin împletituri.Despre o altă fată din sat, Maria Florii Urzâchii, se spune că făcea cipcă pe ascuns, în bancă la școală, și era atât de talentată încât croșeta fără să se uite la mâini.

Ujină. cină cu socăcița Bonțe Floare
Vă invităm la o cină gătită de către femeia care ne-a dus reteta de păsula cu hospă la capitală - Bonțe Floare (a Cătanii) din satul Marin, și care a fost socăcița principală la zeci de nunți, pe vremea când acestea se organizau în sat, cu ajutor de la familie și vecini.

Spectacolul ACASĂ - regia Adina Lazăr
Spectacolul ACASĂ
“Timp de aproximativ 6 săptămâni, dramaturgul Alexandra Felseghi, regizoarea Adina Lazăr, scenografa Andreea Tecla și actorii Pamela Iobaji, Irina Sibef, Ana Turos, Dan Boldea și Christian Har au realizat un spectacol de teatru produs 100% la Zalău.
Reuniunile de familie, mai ales atunci când ele au loc cu ocazia sărbătorilor, pot fi ori motive de bucurie, ori de melodramă. Sau, cu puțină sare și un vârf de piper, se pot transforma într-un cocktail de râsu’-plânsu’. Iar acest lucru devine inevitabil mai ales în cazul unei familii atipice, o familie „la distanță”, a cărei membri trăiesc de ani de zile în țări cu istorii diferite și culturi diametral opuse. Pentru câteva zile, livingul unei case dintr-un orășel industrial din România devine terenul neutru pe care se vor ciocni valori și dorințe, alături de ouă de Paști. Toate acestea pentru a înțelege fiecare ce mai înseamnă cuvântul „acasă”.”
Spectacolul va avea loc în 22 iunie 2023
Ora: 16:00 La Casa Albastră din Marin
Produs de ProTeatru. Proiect Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
